Google Alkalmazások piactere

A Google Apps 2010. áprilisban indított piacterén az érdeklődők kedvükre válogathatnak a legkülönbözőbb fejlesztők ingyenes vagy szerény havi díj ellenében kínált alkalmazásai között.

A Google Apps rendszerrel együtt használható ügyfélnyilvántartó, folyamatkövetést, ellenőrzést segítő, projektmenedzsment, pénzügyi, számviteli, értékesítést, marketinget támogató, időgazdálkodást és időpont egyeztetést segítő megoldások:

A piactéren található (tehát nem a Google által fejlesztett) alkalmazások az alábbi fő pontokon kapcsolódhatnak a Google Apps rendszerrel:

g-marketplace

A legkézenfekvőbb kapcsolódási pont a levelező (email küldő és fogadó) rendszerrel való együttműködés. Ez például lehetővé teszi, hogy a levelező rendszerbe érkező leveleket ott azonnal feladatként ki lehet osztani saját vagy egy másik munkatárs részére.

Szintén egyszerűen elképzelhető a naptárral való együttműködés, amely lehetővé teszi például összetettebb, időpontot is tartalmazó nyilvántartások alkalmazását.

A Google Apps rendszerrel közösen használt, weben elérhető alkalmazások egyszerű és gyors elérését segíti az a lehetőség, hogy a Google Apps saját menürendszeréből egyetlen kattintással be lehessen lépni a kapcsolódó szolgáltatásokhoz.

Az internetes alkalmazások egyik hátránya, hogy minél több szolgáltatást vesz igénybe a felhasználó, annál több felhasználónevet és jelszót kell megjegyeznie. Ezen a problémán segít az egyszerűsített beléptetés, ahol egyetlen felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó segítségével automatikusan megtörténik a beléptetés az összes igénybe vett alkalmazásba.

Rohamos lépésekkel fejlődő, a Microsoft Office dokumentumkészítő Word, Excel és PowerPoint alternatívájaként használható Google dokumentumkészítő tároló megoldásra épülő alkalmazások gomba mód szaporodnak.

A Google Apps rendszerben kialakított címtár kiváló alap arra, hogy teret nyerjenek olyan alkalmazások, amelyekben kulcsszerepet töltenek a névjegyek. A legkézenfekvőbbek például az ügyfélnyilvántartások.